Johan Ryno är ett unikum: han älskar när det är försäsongsträning. Det är då han har störst chans att vara en närvarande pappa.
– Har man möjlighet är det fantastiskt att kunna prioritera tid med sina barn, säger han.

Hittills har ingen svensk elithockeyspelare tagit pappaledigt under säsong. Johan Ryno, forward i Färjestad och pappa till fyraårige sonen Loui, upplever ändå att hans jobb fungerar med familjelivet.

– Det går mycket i perioder, säger han. Under försäsongsträningen har jag mer tid än alla andra, egentligen. Men i våras avslutade vi serien med två långa road trips, följt av slutspel och en resa med landslaget i två veckor. Då blir man borta mycket. Men jag tror samtidigt att jag är mer närvarande när jag väl är hemma.

Kan du sakna möjligheten att vara föräldraledig på riktigt?
– Det är klart att det hade varit mysigt. Samtidigt är det väldigt bra under sommaren, när jag inte har några resor. Då har jag ett pass på morgonen och sedan kan familjen ha hela dagen tillsammans.

Med sina 32 år tillhör Johan Ryno de äldre spelarna i Färjestad. Han är dessutom assisterande lagkapten, vilket innebär att han ska vara en ledare även mellan matcherna. Efter ett tungt första år i Karlstad, då skador förstörde möjligheten att prestera på topp, släppte det rejält under förrförra säsongen. Därmed växte även ansvaret, menar han.

– Det gäller att tänka på hur man för sig och hur man är mot andra. Samtidigt är det något man kan ta åt sig ännu mer av och tänka på. Och jag tycker att det har varit på en bra nivå i Färjestad. Jag har ändå hållit på i några år och jargongen var tuffare för några år sedan, framför allt för yngre spelare. Då var det mer förutbestämt hur rollerna skulle vara. Nu är det fler unga som får chansen och tar för sig på ett annat sätt.

Hur agerar du om jargongen går för långt?
– Känslan är att det inte går för långt. Inte speciellt ofta i alla fall. Jag kan inte påminna mig om att det har gjort det under de senaste åren. Det gäller att inse att man måste ha med sig alla och då fungerar det inte om folk inte trivs.