Våren 2017 blev Johan Pennerborn huvudtränare för Färjestad.
I hans omklädningsrum ska ingen behöva bry sig om vad som anses vara manligt.
– Någonstans tror jag att modet att visa känslor, och vara öppen för att släppa in, är manligt i sig, säger han.
Lagidrott har varit en av de viktigaste stöttepelarna i Johan Pennerborns liv. Som ny huvudtränare för Färjestad är han mån om att förvalta den känsla av gemenskap, tillhörighet och medmänsklighet som han själv har fått av sporten.
– Jag är så privilegierad att jag alltid har haft nyttiga medspelare och tränare runt mig, säger han. Framför allt ledare som under uppväxten stöttade mig när det behövdes. Ensamhet kan vara problematiskt. Vi behöver fler mötesplatser och mer samhörighet i samhället, oavsett om man spelar boule, schack eller ishockey.
Johan Pennerborn strävar efter att skapa miljöer där frågan ”hur mår du?” är naturlig.
– Kan man hitta forum där människor känner igen sig i varandra och kan utbyta erfarenheter, och om det kan vara ett verktyg som leder dem vidare i livet i positiv och konstruktiv riktning, så är det bra. Så tänker jag.
Varför är öppenhet viktigt?
– I ett lag som Färjestad lever vi så nära varandra att det ibland inte ens behövs några ord. Det räcker nästan med att man tittar på varandra, det är en viss kemi. Därför pratar vi mycket om att vara ärliga mot varandra. Det hettar till internt ibland också, då måste man kunna lägga det bakom sig och gå vidare. Jag kan känna själv att jag går för långt vissa gånger. Då måste man vara förlåtande och visa att man respekterar varandra.
– I vår kultur är det generellt ganska tabubelagt med problematik, fortsätter Johan Pennerborn. Det skulle behöva bli avdramatiserat. Vi skulle behöva ladda av vissa ämnen, som missbruksproblem och döden, och ha mer dialog och prata öppet om dem. Till exempel om könsroller och sex, att det fortfarande är förbjudet på vissa platser att leva som man och man eller kvinna och kvinna.
Officiellt finns i dag ingen öppet homosexuell elitspelare på herrsidan.
– Det kan jag säga till 100 procent att det finns, säger Johan Pennerborn. Och det vore bra att få fram en sådan förebild.